Inleiding
De inleiding van een verslag is één van meest belangrijke onderdelen.
Lengte van de inleiding
De inleiding heeft een lengte van ongeveer 10% van de totale lengte van het verslag (dus 1 pagina per 10 pagina’s verslag).
Introductie van onderwerp
In de inleiding introduceer je het onderwerp door te beschrijven waarom het verslag van belang is. Je vertelt hierin wat voor probleem zich voordoet, hoe dit probleem mogelijk ontstaan is en wat er al over bekend is.Ook is het belangrijk te beschrijven wat de gevolgen van het probleem zijn en of er samenhang is met andere problemen.
Probleemstelling/onderzoeksvraag
Na de introductie van het onderzoek is het belangrijk om een goede probleemstelling op te stellen. Een probleemstelling is een vraag, waar je in de conclusie van het verslag antwoord op gaat geven. Je bedenkt dus vóór je onderzoek wat je precies wilt weten en probeert dit concreet te formuleren.
Voorbeeld van een probleemstelling/onderzoeksvraag:
“Wat voor structuur heeft een zakelijk verslag?”
Doelstelling
Na de probleemstelling komt de doelstelling.In de doelstelling moet uitgelegd worden wat je wilt bereiken met je onderzoek/verslag.
Een doelstelling moet aan een aantal eisen voldoen. De doelstelling moet “SMART” zijn:
S – de doelstelling moet specifiek zijn; WAT moet er verbeterd/opgelost worden
M- de doelstelling moet meetbaar zijn; wat hoop je exact te bereiken? Dit moet meetbaar of observeerbaar zijn. Vertel ook hoe je dit gaat meten!
A- de doelstelling moet acceptabel zijn; is de doelstelling acceptabel voor je baas/je doelgroep?
R- de doelstelling moet realistisch zijn; als een doelstelling haalbaar is, zal dit leiden tot meer vertrouwen en motivatie.
T- de doelstelling moet tijdsgebonden zijn; binnen hoeveel tijd/periode moet het doel bereikt worden?
Randvoorwaarden & afbakening
Een veel voorkomend probleem dat schrijvers van verslagen ondervinden is dat ze gaan “zwemmen in de informatie”. Het kan zijn dat een onderzoeksvraag/probleemstelling te breed is, en dat er te veel informatie over bekend is. Om dit te voorkomen is het belangrijk een goede afbakening te maken: wat ga je wel onderzoeken en wat niet? Afbakenen is erg belangrijk om een goed antwoord te kunnen geven op je probleemstelling.
Voorbeeld: Als je een onderzoek naar bedrijven en hun omzet doet, beschrijf dan concreet welke bedrijven je meeneemt in dit onderzoek. Bepaal hoe groot bedrijven moeten zijn in je onderzoek, in welke regio je gaat onderzoeken, en in welke tijdsperiode je het onderzoek doet.
Relevantie
Vertel tot slot voor wie het lezen van het verslag relevant is.